Lipovac/Djunis/Sokobanja


Липовац-Ђунис-Св.Роман-Сокобања

03.05.2020.г. 999 дин.

Једнодневни излету суботу 03.05.2020. г. са читањем молитве за здравље у манастиру Св.Роман.


WIN TRAVEL DOO NIŠ 18000, Niš
Borivoja Gojkovića 1
Telefon 018/525-400
Z.racun :105-12902-26
Pib:103254671

План:
Полазак03.05.2020. у 8ч од ж.станице.
Манастир Липовац,
Манастир Ђунис,
Манастир Св.Роман(молитва за здрављ),
Сокобања (слободно време око 3 сата).
Повратак касно поподне.

Липовац.
У јужну Србију средином XIV века стигло је бројно монаштво, које је нашој земљи, угроженој исламом, донело духовну снагу и духовно окрепљење. Монаштво у Србији у току XIV века је било под утицајем синаитских монаха. Један од придошлих синаита, монах Герман, основао је општежиће у манастиру у Липовцу 1399. године.
Манастир у Липовцу је типична властелинска задужбина саграђена између 1370. и 1375. године, тврди археолог професор Марко Поповић из Београда, „на темељима старије некрополе (из X века)“. Црква је саграђена у моравском стилу, правоугаоних је основа и има три архитектонска дела.
Први део – наос је саграђен 70-их година XIV века, изнад њега се уздиже осмоугаона купола малих димензија. Наос цркве има олтарску и две певничке апсиде. Властелинска породица је изумрла од неке тешке болести. На то указују осам гробница у крипти. Међу њима у једном гробу су посмртни остаци петнаестогодишњег дечкића са властелинским појасом, који се у то време наслеђивао. Будући да је појас сахрањен са овим дечкићем, то значи да је он био последњи потомак те лозе, која се његовом смрћу угасила. Не зна се тачно име властелина, који је с Божијом помоћу саградио први, најмањи део цркве.
Западна врата воде у пространу припрату, која је дозидана 1399. године. На надвратнику, испод деизиса стоји натпис из 1399. године, који сведочи да је монах Герман установио манастир по општежитељном уставу Светих отаца православене цркве и доградио припрату, уз помоћ светог деспота Стефана Лазаревића и његовог брата Вука. Од тада се у народу одомаћио назив Свети Стефан за овај манастир у Липовцу, иако је он посвећен Св. Преображењу.
Трећи део манастирске цркве – кула звонара је дозидана 1883. године (после ослобођења од Турака), у време игумана Јосифа Живановића. Стари конак је саграђен у време истог игумана, али нешто раније 1869. године.

Манастир Ђунис
Манастир Ђунис, недалеко од Крушевца, убраја се међу најмлађе и најпосећеније манастире у Србији. Сваке године, за манастирску славу 14. октобра за Покров Пресвете Богородице, у ову светињу слију се верници, не само из Србије, него и из региона и расејања. Целу ноћ, уочи празника, поред извора, у Ђунису траје бдење и чита се акатист Мајци Божијој коме присуствује неколико хиљада верника.

Легенда о настанку манастира везана је за предање да је подигнут на месту где се Богородица јавила 13-годишњој девојчици Милојки из села Ђунис, која је тог дана 24. јула 1898. године радила у пољу са својим сестрама и са крчагом пошла на извор по воду. Када је стигла до извора затекла је Пресвету Богородицу која јој је рекла да на том месту сељани подигну цркву и да ће се ту исцеливати болесни.

Па је 1934. године по благослову светог владике Николаја Велимировића, тада епископа жичког, на месту где се Богородица појавила, подигнут дрвени храм посвећен њеном Покрову.

У комунистичком периоду 1977. године започета је, а већ 1985-те забрањена је градња великог храма. Нова црква од чврстог материјала, на месту старе брвнаре, завршена је и освећена тек 1998, на стогодишњицу јављања Пресвете Богородице.

Цркву Покрова Пресвете Богородице и манастир Ђунис осветио је српски патријарх Павле.

Иконостас у великој цркви рад је иконописачке школе манастира Жича. Ова светиња добила је статус манастира 1964. године као метох манастира Светог Романа у Ђунис

Мештани Ђуниса и околних села препричавају о чудесној моћи свете воде са извора поред цркве, од које многи слепи који се напију прогледају, неми проговоре, а непокретни проходају.

Св.Роман.
Манастир припада малобројној групи манастира који су подигнути пре Немањића. Свети Роман је дошао 888. године на овим просторима. У хрисовуљи (врста декрета) цара Василија Другог 1011. године манастир се помиње први пут. Прво званично помињање је из 1498. године.

Манастир је познат по томе што је ту као монах живео Роман Синаит, који је касније проглашен за светитеља, па је манастир по њему и добио име. Гроб Светог Романа Синаита са моштима и данас се налази у манастиру. Он се поштује као чудотворац и исцелитељ.Монаси синаити су следбеници солунског чудотворца Григорија Паламе који су прихватили његово учење и у Србију су дошли за време Кнеза Лазара.

Данашњу манастирску цркву подигао је управник ергеле Кнеза Лазара на старим темељима. Обновио га је Ђорђе Пиле 1795. године у знак захвалности за сопствено излечење у њему, а након што је од султана за 300 гроша измолио ферман за обнову.

Овде се налазила Болница манастира Свети Роман, док су чудотворне мошти Светог Романа узидане у капели лево од олтара.

 

 

ЦЕНА АРАНЖМАНА ОБУХВАТА

  • превоз аутобусом туристичке класе (од 16 – 87 места) просечне удобности на наведеној релацији
  • трошкове огранизације путовања

                   ЦЕНА АРАНЖМАНА НЕ ОБУХВАТА

  • индивидуалне трошкове – непоменуте услуге

 ПРЕМА ЗАКОНУ О ТУРИЗМУ, ЧЛАН 79, ЗА ЈЕДНОДНЕВНЕ ИЗЛЕТЕ (ПУТОВАЊА КРАЋА ОД 24х), НИЈЕ ОБЕЗБЕЂЕНА ЗАШТИТА У ПОГЛЕДУ ГАРАНЦИЈЕ ПУТОВАЊА

У СЛУЧАЈУ НЕДОВОЉНОГ БРОЈА ПУТНИКА РОК ЗА ОТКАЗ ПУТОВАЊА ЈЕ ПЕТ ДАНА ПРЕ ПОЧЕТКА ПУТОВАЊА

АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ДА РЕАЛИЗУЈЕ ПРЕВОЗ УЗ КОРЕКЦИЈУ ЦЕНЕ ИЛИ У САРАДЊИ СА ДРУГОМ АГЕНЦИЈОМ

АГЕНЦИЈА НЕ СНОСИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ЕВЕНТУАЛНЕ ДРУГАЧИЈЕ УСМЕНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОГРАМУ ПУТОВАЊА

АГЕНЦИЈА ЗАДРЖАВА ПРАВО ПРОМЕНЕ РЕДОСЛЕДА ПОЈЕДИНИХ САДРЖАЈА У ПРОГРАМУ